همانطور که خون رقیق با عدم لخته شدن کافی می تواند دردسر آفرین باشد، خون غلیظ هم از این قاعده مستثنی نیست. لختههای خون میتوانند در شریانهای مهمی که خون را به اندامهای ضروری مانند مغز و قلب میرسانند، جمع شده و به طور بالقوه باعث سکته یا حمله قلبی شوند. اما سوال اینجاست که آیا می توان با کمک مواد غذایی خون را رقیق کرد؟ برای آشنایی با رقیق کننده های طبیعی خون با ایده آل شو همراه باشید.
فهرست محتوای مقاله
رقیق کننده های طبیعی خون
همانطور که گفته شد خون غلیظ و رقیق هر دو آسیب رسان هستند. بطوری که خونی که به اندازه کافی لخته نشود می تواند باعث خونریزی زیاد و کم خونی شود.
در حالت ایده آل بدن با تنظیم سرعت انعقاد، لخته های خون را تشکیل می دهد تا تعادل را بدون بروز مشکلات شدید حفظ کند.
برخی از شرایط سلامتی می توانند خون را غلیظ ساخته و آن را مستعد تشکیل لخته های خونی بالقوه خطرناک کنند، مانند:
- آترواسکلروز یا گرفتگی عروق قلب (تشکیل پلاک در شریان ها)
- واسکولیت (رگ های خونی ملتهب)
- دیابت
- نارسایی قلبی
- فیبریلاسیون دهلیزی (شایع ترین نوع آریتمی یا ضربان قلب نامنظم)
- اضافه وزن و چاقی
- سندرم متابولیک (گروهی از عوامل پر خطر با افزایش احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سایر مشکلات سلامتی، از جمله افزایش خطر تشکیل لخته خون)
سایر عوامل خطر که می توانند باعث مشکلات لخته شدن خون شوند عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- افزایش سطح هموسیستئین
- بارداری
- استراحت طولانی مدت در رختخواب
- استفاده از قرص های ضد بارداری یا هورمون درمانی جایگزین
- سرطان
- درمان HIV
- کم آبی بدن
- پیوند اعضا و دستگاه های قرار داده شده در بدن
اگر در معرض خطر ابتلا به لخته شدن خون هستید، پزشک احتمالاً داروهای رقیق کننده خون را برای شما تجویز خواهد کرد. رایج ترین داروی رقیق کننده خون وارفارین (کومادین) است که اثرات لخته کنندگی خون ویتامین K را مسدود می کند. البته در برخی مواقع داروهای ضد لختگی خون ممکن است بعد از اعمل تداخلی قلب انجام شوند. بنابراین بعد از انجام این روش های درمانی نیازمند تغذیه مناسب با داروی خود هستید مانند رژیم غذایی بعد از آنژیوپلاستی.
به جای نسخه، ممکن است تعجب کنید که چگونه خون را به طور طبیعی رقیق کنید. جایگزین های طبیعی رقیق کننده خون وجود دارد که ممکن است به جلوگیری از لخته شدن خون نیز کمک کند، از جمله برخی غذاها، گیاهان و ادویه جات.
بهترین مواد غذایی برای رقیق شدن خون
۱) سیر
سیر دارای خواص ضد پلاکتی است که ممکن است به عنوان یک رقیق کننده طبیعی خون و حل کننده لخته کمک کننده باشد.
مکملهای سیر بیشتر در ترکیباتی متمرکز میشوند که به جلوگیری از چسبیدن پلاکتها به هم و تشکیل لخته کمک میکند. از آنجایی که این ترکیبات ممکن است اثرات رقیقکنندههای خون را در صورت مصرف مکملها تشدید کنند، مصرف سیر در مقادیر کمتر گزینه ایمنتری خواهد بود.
۲) غذاهای با سالیسیلات بالا
مطالعات نشان میدهند که سالیسیلاتها میتوانند عملکرد ویتامین K را که با تولید فاکتورهای لختهکننده خاصی باعث لخته شدن خون میشود، مسدود کنند.
برخی از غذاها و نوشیدنی های گیاهی سرشار از سالیسیلات عبارتند از:
- سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، گل کلم، خیار، قارچ، تربچه، اسفناج و کدو سبز
- گوجه فرنگی
- آب میوه های رقیق کننده خون مانند سیب، انگور، پرتقال و گریپ فروت
- میوه های رقیق کننده خون مانند سیب، آووکادو، توت ها، گیلاس، انگور، هلو و آلو
- ادویه هایی مانند آویشن، رزماری، پودر کاری، پاپریکا و ماسالا
- چای سیاه، سبز و گیاهی
۳) ویتامین D
سطوح پایین ویتامین D با افزایش شیوع ترومبوز ورید عمقی (DVT) مرتبط است. این شرایط زمانی صورت می گیرد که لخته ایجاد شده ناشی از غلظت خون بالا در ورید پاها تشکیل شود. DVT وضعیت خطرناکی است چرا که می توانند از جای خود خارج شده و با رسیدن به ریه ها باعث آمبولی ریه (PE) شوند. ویتامین D اثر ضد انعقادی دارد، به این معنی که می تواند به عنوان مکمل رقیق کننده خون عمل کند.
غذاهای زیادی که به طور طبیعی غنی از ویتامین D باشند وجود ندارند.
اگر علائم غیر طبیعی تجربه می کنید، تحمل این شرایط گاهی اثرات جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. درد را تحمل نکنید!
برخی از غذاهای حاوی ویتامین D عبارتند از:
- ماهی سالمون
- اره ماهی
- ماهی تن
- آب پرتقال غنی شده با ویتامین D
- لبنیات و شیر گیاهی غنی شده با ویتامین D
- ساردین
- جگر گاو
- زرده تخم مرغ
- غلات غنی شده
اگر قادر به دریافت ویتامین D کافی از رژیم غذایی خود نیستید، می توانید از مکمل ویتامین D در رژیم غذایی برای رقیق کردن خون استفاده کنید.
یک مکمل غذایی ویتامین D با حداقل ۶۰۰ واحد بینالمللی ویتامین D در هر وعده یا ۸۰۰ واحد بینالمللی در صورت ۷۰ سال به بالا انتخاب کنید. اگر سابقه کمبود ویتامین D دارید، پزشک ممکن است دوز بالاتری مانند ۵۰۰۰ IU در روز را برای شما توصیه کند.
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که ویتامین D3 به ویتامین D2 ترجیح داده می شود. چرا که سطح ویتامین D را به طور قابل توجهی بیشتر از ویتامین D2 افزایش می دهد.
۴) ویتامین E
طبق یک مطالعه، اگر سابقه غلظت و لخته شدن خون را داشته باشید، ویتامین E ممکن است این خطر را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
با این حال، مصرف بیش از حد ویتامین E می تواند باعث خونریزی بیش از حد شود، بنابراین حتما از دوزهای توصیه شده روی برچسب ویتامین ها و مکمل ها پیروی کنید. خطر خونریزی ناشی از زیاد بودن ویتامین E با دوزهای بالای ۱۰۰۰ میلی گرم در روز وجود دارد.
برخی از مواد غذایی رقیق کننده خون و غنی از ویتامین E شامل موارد زیر هستند:
- روغن جوانه گندم
- روغن آفتابگردان، گلرنگ و سویا
- دانه های آفتابگردان
- بادام ها
- بادام زمینی، کره بادام زمینی
- سبزی چغندر، اسفناج
- کدو حلوایی
- فلفل دلمه ای قرمز
- مارچوبه
- انبه
- آووکادو
۵) پوست درخت بید
پوست درخت بید حاوی سالیسین، مشتقاتی از سالیسیلات ها است که به عنوان یک ماده غذایی رقیق کنندگی خون به شمار می رود.
پوست درخت بید به دلیل خواص ضد التهابی که دارد معمولا برای درمان بیماری هایی مانند سردرد، کمردرد و آرتروز نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
۶) زردچوبه
کورکومین، ترکیب فعال موجود در ادویه زردچوبه، ممکن است به عنوان یک شل کننده طبیعی خون عمل کند.
طبق یک مطالعه کورکومین دارای خواص ضد غلیظ شدگی خون است و ممکن است به عنوان یک رقیق کننده طبیعی خون عمل کند. زردچوبه همچنین دارای خواص ضد التهابی بوده و ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی و سایر شرایط التهابی کمک کند.
۷) سبزیجات سبز برگ
سبزیجات با برگ سبز سرشار از ویتامین K هستند که به تشکیل لخته خون کمک می کند، بنابراین ممکن است تعجب کنید که چرا این مواد غذایی در این لیست جای گرفته اند.
- سبزیجات برگدار مانند اسفناج، کلم پیچ و سبزیهای کولارد سرشار از نیترات هستند که در بدن در نهایت به اکسید نیتریک تبدیل میشوند. اکسید نیتریک به عنوان یک گشاد کننده عروق عمل کرده و با باز کردن رگ های خونی، جریان خون را بهتر می کنند.
- جریان خون سالم می تواند گردش خون خوب را تقویت کرده و خطر تشکیل لخته خون را کاهش دهد.
اگر از داروهای تجویزی رقیقکننده خون استفاده میکنید، باید سعی کنید مصرف غذاهای غنی از ویتامین K مانند سبزیجات برگدار را روزانه ثبت کنید، تا در اثربخشی داروی شما اختلالی ایجاد نکند.
۸) حرکت
بی تحرک ماندن خطر لخته و غلظت خون را افزایش می دهد. هنگامی که جریان خون کند شود، خطر ایجاد لخته خون افزایش می یابد. به همین دلیل است که انجام پروازهای طولانی به طور قابل توجهی خطر ابتلا به ترومبوز را افزایش می دهد.
فعال ماندن به افزایش جریان خون در اندام ها کمک می کند. بعد از نشستن بیش از ۱ تا ۲ ساعت، با اطمینان بلند شوید و راه بروید.
۹) بروملین
این ماده آنزیمی است که از آناناس استخراج شده و برای سلامت قلب و فشار خون بالا موثر شناخته شده است. تحقیقات منتشر شده در مجله تحقیقات بین المللی بیوتکنولوژی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که بروملین می تواند لخته های خون را تجزیه کرده، غلظت خون را کاهش داده و خون را رقیق کند. از آنجایی این ماده غذایی رقیق کننده خون به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند، بهتر است در هنگام مصرف داروهای رقیق کننده مراقب مصرف زیاد مکمل های آناناس یا بروملین باشید.
۱۰) دارچین
نوع دارچینی که به نام دارچین کاسیا شناخته می شود بهترین ماده غذایی برای رقیق شدن خون است. دارچین کاسیا چینی نسبت به دارچین سیلان حاوی مقدار بسیار بیشتری کومارین است. دارچین حاوی کومارین یک عامل قوی رقیق کننده خون است. در واقع به اندازه ای قدرتمند است که وارفارین، رایج ترین داروی رقیق کننده خون، از آن مشتق شده است! برخی از مطالعات نشان دادهاند که استفاده طولانیمدت از دارچین میتواند باعث آسیب کبدی شود، بنابراین بهتر است در مورد مصرف به اندازه آن با یک متخصص طبیعی مشورت کنید.